Maarif
Galatasaray Lisesi’nden mezun olunca memuriyet hayatına atılan Rifâî, kısa bir süre “Bâbıâli kalemlerinde”, yani Osmanlı’nın hükümet merkezindeki devlet dairelerinde çalıştı. Ardından Maârif Nezâreti’nde, günümüzdeki adıyla “Milli Eğitim Bakanlığı’nda”, göreve başladı.
Bakanlıktaki çalışma hayatının ilk 15 yılında, Kosova’dan Medine’ye kadar uzanan geniş Osmanlı coğrafyasının çeşitli vilayetlerinde eğitim müdürlüğü, okul idareciliği ve öğretmenlik görevlerinde bulundu.
Bu noktada bir konunun altını çizmekte fayda var… Ken’ân Rifâî’nin yetişkinliği, Osmanlı Devleti’nin modernleşme çabalarının yoğunlaştığı döneme denk gelir.
Eğitim Bakanlığı teşkilatı ve eğitim alanındaki yenilikler, Osmanlı modernleşmesinin merkezinde yer almaktaydı. Ken’ân Rifâî bu süreçte II. Abdülhamid dönemi eğitim ıslahatlarının yürütücüsü olarak hizmet etti. Eğitimin toplum üzerindeki etkilerini şekillendirmede önemli rol oynadı.Dolayısıyla Ken’ân Rifâî’nin eğitimci olarak gerçekleştirdiği Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde, eğitim alanındaki yenilik hamlelerinin bir yansıması olarak karşımıza çıkar.
Rifâi 1889’dan, emekli olduğu 1921 yılına kadar sırasıyla Balıkesir, Adana, Manastır, Kosova, Trabzon, İstanbul, Medine ve tekrar İstanbul olmak üzere ülkenin farklı vilayetlerinde bir eğitim neferi olarak çalıştı. Tüm bu görevlerde, eğitim politikalarını şekillendirme ve uygulama konusundaki yeteneği ile tanındı.
Her bir şehirdeki görev süresi boyunca yaptığı yenilikçi çalışmalar hem yerel toplulukların hem de genel olarak Osmanlı Devleti’nin eğitim standartlarını yükseltmekte önemli rol oynadı.